Speen schoonmaken
Voor veel ouders is de fopspeen een fijn middel om de baby te kalmeren.
Het zuigen aan de fopspeen biedt namelijk troost en is rustgevend.
Daarbij heeft het ook een stress verlagend effect.
Het is daarom niet gek dat baby’s vaak veel zuigbehoefte hebben en kersverse ouders een onrustige baby graag een speen aanbieden.
Echter zijn er wel wat zaken waar je op moet letten bij het aanbieden en gebruike van een fopspeen. Meer hierover in deze blog!
Fopspenen
Fopspenen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Meestal zijn ze gemaak van rubber of siliconen met een rubberen of plastic schild dat inslikken voorkomt. Hierboven gaven we al even kort aan dat er verschillende voordelen zijn bij het gebruik van een fopspeen. Het fijnste is misschien wel dat je je kleine rustig kan krijgen, omdat het zuigen aan de speen troost biedt aan je baby.
Ook is het wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van een speen tijdens het slapen bescherming kan bieden tegen wiegendood.
Er zijn ook wat nadelen aan het gebruik van een fopspeen: het kan zorgen voor zuigverwarring waardoor je baby de verkeerde techniek gebruikt bij het drinken uit de tepel en kan het zuigen aan de fopspeen een negatief effect hebben op de melkproductie en de mond- en kaakstand. Maar wees niet bang, bij goed gebruik van de fopspeen hoef je je geen zorgen te maken over deze eventuele nadelen.
Waar moet ik op letten met een fopspeen?
Het is van belang om op een aantal zaken te letten wanneer je je baby een fopspeen wilt geven. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:
1. Check de speen op scheurtjes en/of gaatjes. Dit duidt op slijtageplekken. Als deze zwakke plekjes losschieten, is er kans om verstikkingsgevaar. Wanneer moetje de speen vervangen? Natuurlijk als er duidelijke slijtageplekken zijn, maar het is ook aan te raden om de speen elke 6 weken te vervangen. Dat is zeker geen straf als je de leuke spenen op onze website ziet.
2. Stop op tijd: in ieder geval voor het wisselen van het melkgebit.
3. Stop de speen niet in je eigen mond: ik weet het, ik weet het… Je komt vaak handen tekort als ouder, maar stop de speen niet in je eigen mond om uitwisseling van verschillende ziekteverwekkers te voorkomen.
4. Laat de speen niet slingeren: voor je het weet komt de speen op vieze plekken
5. Speen accessoire: een fijn koord kan voorkomen dat de speen op de grond valt en vies wordt. Ook zorgt het ervoor dat je kindje niet in de speen stikt. Dit speenkoord kan je personaliseren waardoor je je nooit meer vergist ;).
6. En dan last but not least: speen hygiëne. Een erg belangrijk punt dat we hieronder verder toelichten.
Hoe kan ik een speen schoonmaken?
We hoeven je denk ik niet te vertellen dat een speen vaak op de grond valt en op
verschillende (vieze) plekken terecht komt. Uiteindelijk komt deze ook weer, soms
schoongemaakt en soms niet, in de mond van je baby terecht. Voor de gezondheid van je baby is het van belang om de speen vaak te reinigen. Hoe kun je dit het beste doen?
1. De makkelijkste manier is de speen af te spoelen onder de stromende kraan. Doe dit voor en na ieder gebruik.
2. Soms kan de speen ook wat beter schoongemaakt worden met wat afwasmiddel. Van belang is wel om ervoor te zorgen dat je de speen goed afspoelt en van eventuele zeepresten ontdoet. Anders krijgt je kleine een vieze zeepsmaak in zijn of haar mond en dat is natuurlijk niet de bedoeling …
3. Je hoeft de speen niet na elk gebruik uit te koken. Het is wel van belang om dit te doen na aankoop en bijvoorbeeld als je kindje ziek is. Dan kan wat extra
voorzichtigheid namelijk geen kwaad. De spenen kunnen niet 'letterlijk' uitgekookt worden want dit kan het natuurrubber niet aan. Hoe maak je de speen dan schoon? Leg de fopspenen in een schone kom. Overgiet ze met kokend water. Laat ze ongeveer 5 min. staan.Haal ze eruit en laat ze drogen op een schone handdoek.
Is je speen toch niet helemaal schoon te krijgen en oogt deze wat smoezelig? Danis dat natuurlijk een goed excuus om een nieuwe fopspeen uit te zoeken in onze webshop.