Doorslapen baby: Praktische tips
“Hoe kan ik mijn baby het beste laten doorslapen?” Met deze vraag worstelen veel (nieuwe) ouders. Dit is zo gek nog niet: met de komst van de baby verandert je leven en slaap je zelf misschien ook onrustiger. Een goede nacht slaap, voor jezelf én voor de baby, is dan meer dan welkom. Ben je in verwachting en breekt het zweet je al uit bij de gedachte van gebroken nachten? Lees dan ook vooral verder. In dit artikel geven we concrete tips voor het doorslapen van je baby. Eén geruststelling: er is geen goed of fout…
Wat is doorslapen?
Laten we beginnen met het toelichten van ‘doorslapen’. Bij het doorslapen van de baby wordt vaak gedoeld op het ‘s nachts goed en lang slapen. In andere woorden, je baby slaapt van de eerste voeding rond middernacht tot de ochtendvoeding. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een pasgeborene aan het begin zeker niet ‘doorslaapt’. Dit heeft te maken met de slaapcyclus van een baby. Een pasgeborene heeft nog geen echt dag- en nachtritme.
Voeding doorbreekt de slaap
Het enige wat vaststaat, is dat je baby om de 3 à 4 uur voeding nodig heeft. Haal dus met een gerust hart adem als je pasgeboren baby maar 3 à 4 uur doorslaapt. In het begin zijn dit namelijk het maximaal aantal uren wat een baby kan doorslapen. Daarna heeft je baby namelijk weer voeding nodig.
Slaapcyclus
Zodra je baby 6 weken oud is, zal hij/zij steeds wat langer gaan slapen. Vanaf 6 maanden zal je zelf steeds minder onrustig slapen, omdat de slaapcyclus van de meeste baby’s dan 8 uur achter elkaar is, bijvoorbeeld van 22.00 tot 06.00 uur. Hoe ouder de baby wordt, hoe langer de duur van de slaapcyclus. Wees ook niet te streng voor jezelf. Ieder kind is anders, dus ook de slaapcyclus verschilt van kind tot kind.
Tips voor het slapen van je baby
Kortom, wanneer je baby precies gaat doorslapen kun je niet goed voorspellen. Wel zijn er een paar dingen die jou en je baby gaan helpen. Hier volgen handige tips voor het doorslapen van je baby:
- Een fijne slaapomgeving: ‘Rust in je huis, rust in je hoofd’. We kennen deze uitspraak allemaal. Deze uitspraak geldt ook voor de babykamer. Een rustige, prikkelarme en veilige kamer verkleint de kans op onrustig slapen en vergroot daarmee de kans op doorslapen. Denk bijvoorbeeld aan dit warme en zachte babynestje, die je baby een warm en geborgen gevoel geeft.
- Creëer een slaapritueel: Dit kan van alles zijn! Een slaapritueel draagt bij aan het doorslapen van je baby, doordat de slaapcyclus van je baby voorspelbaar wordt. Ook draagt het bij aan een veilig gevoel, waardoor je baby makkelijker in slaap valt. Een warm bad kan een fijn slaapritueel zijn. Zelf vinden wij deze badhulp erg fijn. Natuurlijk met fijne badproducten!
- Gebruik een slaapzak: Ook een slaapzak kan bijdragen aan een geborgen gevoel, zeker bij baby’s die neigen onrustig te slapen. Een slaapzak helpt je baby rustig te slapen en hiermee de kans op doorslapen te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan deze fijne slaapzakken.
- Laat je baby overdag ook slapen: Ook al lijkt deze tip niet logisch, door je baby wakker te houden, raakt je baby overprikkeld en geïrriteerd. Hierdoor zal je kindje onrustig in slaap vallen en niet goed kunnen doorslapen. Dus, accepteer het slaapje in de auto, in de kinderwagen of in de wieg. Deze gebreide babydeken is heerlijk zacht en comfortabel en ideaal voor een slaapje overdag als je onderweg bent.
- Creëer een fijn moment voor jezelf: Natuurlijk staat jouw baby op nummer 1, maar wees ook een beetje lief voor jezelf. Nu je meer weet of het doorslapen van je baby, kan je alweer wat zorgen van je schouders laten glijden. Geniet van een moment voor jezelf met deze fijne verzorgingsproducten.
We begonnen er eigenlijk al hierboven mee, maar er is geen goed of fout. Hopelijk geven deze 5 tips voor het doorslapen wel een duwtje in de goede richting. Een baby is al spannend genoeg, daarom is het fijn en handig om deze doorslaaptips op een rijtje te zetten. Hopelijk heb je er wat aan! Geniet van deze mooie tijd en voor je het weet slapen ze alweer de hele nacht door!